Ēdināšana

Jūrmalai ir sava garša, kur dažādu gastronomijas kultūru tradīcijas savijušās ar tikai še rodamo unikālo savvaļas dabas buķeti. Kūrortpilsētas restorānu ainā savu nospiedumu atstājusi gan vēsture, gan šodienas modes tendences, gan leģendāra vietējā klasika, gan jūrmalnieku ikdienas rituāli. Jūrmalas gastronomiskie klejojumi var aizvest uz lielisku maltītes vietu kāpās vai upes malā, kur, izbaudot ēdienu, rimti var vērties garām slīdošās jahtās un ļauties dabas brīnumiem. Tikpat vienkārši iespējams nokļūt kaukāzisku noskaņu piepildītā teritorijā vai sastapties aci pret aci ar Austrumu eksotiku. Var ļauties ceļojumam laikā un katapultēties padomju pagātnē. Un var arī palikt kosmopolītiskajā šodienā, kur itāļu un franču virtuves dominante ir pašsaprotama parādība.

Vienlaikus var doties pavisam nepieradinātā dabas pasaulē, pāri potītēm iebrienot Jūrmalas mežaino teritoriju melleņu mētrās. Pie saujas tumšzilo, dabisko vitamīnu pārpilno melleņogu var tikt arī pašā Jūrmalas centrā – kāpu pamežā vai Dzintaru mežaparka divsimt gadus vecās priežu audzes mellenājos. Par vakara maltīti domājot, turpat iespējams nogriezt arī pa kādai meža sēnei, bet, kad rudens raža pašā pilnbriedā, apetītlīgais meža guvums ar savu smaržu piepilda lielāko Jūrmalas tirgu Kauguros.

Taču viskārdinošākais agrāko zvejniekciemu piekrastes garšu akcents nenoliedzami ir kūpinātas zivis. Kūpinātava agrāk bija teju katrā sevi cienošā Jūrmalas sētā. Šodien nobaudīt karsti apdūmotas zivis – sulīgas, viegli sāļas un pilnīgi izsutinātas – katru jūlija ceturtdienu var Jūrmalas brīvdabas muzejā. Savukārt dienas loms ir neatņemama Jūrmalas restorānu ēdienkartes sastāvdaļa.