Translate

Use Google to translate the site. We are not responsible for the accuracy of the translation.
A A
75%
100%
125%
Kontrasts
Uzmanību! No 1. februāra atceries iegādāties iebraukšanas caurlaidi Jūrmalā!

Saldākās Jūrmalas kafejnīcas

Jūrmalas kods – vasara, saule, jūra un vējš! Bet rudens un ziemas sezonai arī nav ne vainas, ja zināt, kur var nobaudīt aromātisku kafiju, gardu kūku, sulīgu picu vai frī kartupeļus ar trifeļu garšu.

Vēlaties pavadīt romantiskas brīvdienas divatā svaigā gaisā kaut kur pie ūdeņiem? “Jā, bet gribas, lai būtu tā… nu tā, ka sirdī kļūst silti! Un, lai, skatoties foto galeriju telefonā, gribētos atkal un atkal atgriezties TAJĀ DIENĀ!”

Piedāvājam nelielu ieskatu šarmantākajās Jūrmalas kafejnīcās, kas katra ir ar savu īpašo odziņu un atmosfēru, ko var sajust tikai tad, ja esi tur pabijis.

Madam Brioš

Vietā, kur Dubultu prospekts pārtop par Mellužu prospektu, tieši iepretim Mellužu parkam, nevar pabraukt garām ceļmalā esošajai kafejnīcai-konditorejai ar šarmanto nosaukumu “Madam Brioš”. Vietā, kas jau Latvijas pirmās brīvvalsts laikā bija slavens atpūtnieku un vasarnieku rajons, vietā, kur sākas leģendārā Kāpu iela, jūrmalnieks Aleksejs realizējis savu senloloto sapni par īstu franču beķereju un mājīgu kafejnīcu, kur vienmēr ir vēlme atgriezties. Vietējiem šī ir īpaša miera saliņa, kur aizmirstas ikdienas rūpes un raizes.

Ja reiz esi vēris “Madam Brioš” durvis, šeit noteikti ir jānobauda maigi gaisīgais un mutē kūstošais “Mākonītis” – šefpavāra radītais autordeserts, kas iekarojis daudzu apmeklētāju sirdis un kuru nogaršot brauc gardēži pat no citām pilsētām. Tā ir īsta salduma enerģijas bumba! “Madam Brioš” piedāvā arī Vidusjūras virtuves ēdienus jūrmalnieku gaumē. Savukārt blakus esošajā konditorejā var nopirkt uz vietas ceptu gardu maizi, turklāt ir padomāts arī par vegāniem. Ja paveicas, līdzņemšanai ir pieejami arī sklandrauši, kas parasti ļoti ātri pazūd no letes, bet svaigi gatavots bazilika pesto vai humuss dažādās variācijās ir nopērkami ik dienas.

Madam Brioš” ir kafejnīca ar īpaši mājīgu un ģimenisku atmosfēru, te valda mīlestība, smiekli un sirsnīgas sarunas!

 

Kafijas stūrītis

Kurš gan nezina kafejnīcu “Kafijas stūrītis” Bulduros! Tā ir ideāla vieta, lai ceļā uz pludmali piestātu nobaudīt patiesi gardu kafiju vai tēju un ļautos mazam, saldam grēciņam. Pludmale te ir patiešām tuvu – tikai kādi 150 metri, un tu jau esi smilšainajā liedagā, vietā, kur saules staros vizuļo Jūrmalas lepnums – vides objekts “Baltijas straume”.

Ziema vai vasara – “Kafijas stūrītī” nekad nebūs tukšu galdiņu, jo kafejnīcu ir iemīļojuši gan paši jūrmalnieki, gan pilsētas viesi. Rīta agrumā šeit var ieturēt brīnišķīgas brokastis. Viesu iecienītākie ir biezpiena plācenīši – pufīgi, burtiski mutē kūstoši, ar krējumu vai zemeņu ievārījumu tie iekārdinās ikvienu!

Kafijas stūrītī” ļaudis ierodas, lai izbaudītu jūras tuvumu, mierīgo atmosfēru un tasi kūpoša dzēriena, ko pagatavos kafejnīcas saimniece Jūlija Paiča – atliek vien izvēlēties. Piedāvājumā ir aromātiskā “Illy” kafija dažādās variācijās un liela piena alternatīvu izvēle, kā arī reti kur pieejamā cigoriņu kafija un plaša franču tēju izlase. Bet galvenais šeit ir pašu gatavotie deserti – pirmajā mirklī var pat apjukt plašajā piedāvājuma klāstā, kur atradīsiet ne tikai tradicionālo un īpaši iemīļoto “Vecrīgu”, kas pildīta ar īstu putota biezpiena masu, bet arī eksotisko citrona-mango tarti vai kādu bezglutēna desertu. Tā kā saimnieces kaislība ir retro mēbeles un kafijas krūzīšu kolekcionēšana, ikkatrs, kurš te iegriezies, var ne tikai nobaudīt ko gardu, bet arī papriecēt acis. Kolekcijā ir gan eksemplāri no padomju laikiem, gan arī viesu no tuvām un tālām zemēm atnesti suvenīri.

 

Stacija Vaivari

Kuldīdznieki Kārlis Leitis un Anita Siņavska Jūrmalu par savām mājām izvēlējušies pavisam nesen. Jaunie cilvēki te raduši ne tikai mājvietu, bet arī izveidojuši savu nelielo picēriju “Stacija “Vaivari” Pizza”. Meklējot ideālo vietu sava sapņa īstenošanai, izvēle kritusi par labu vēsturiskajai Vaivaru stacijas ēkai. Pašai ēkai, kas ilgi stāvēja tukša, jo to vairs nebija iespējams izmantot dzelzceļa pasažieru vajadzībām, ir savs īpašais stāsts un vēsture, bet nu jau atkal šeit dzīve kūsā – jau gadu te darbojas picērija, uz kuru nobaudīt picas šķēli cilvēki ar vilcienu braucot pat no Rīgas! Šī mazā, omulīgā vietiņa ir kā gabaliņš Itālijas Vaivaros. Īstā malkas krāsnī cepta garda Neapoles pica ar tai tik raksturīgo kraukšķīgo maliņu. Piedāvājumā ir arī Kuldīgas alus darītavas “Duna” atspirdzinošie dzērieni un Latvijā grauzdētā kafija “Kalve”. Ak jā, vēl te var nobaudīt alus darītavā “Nurme brewery” pēc īpašas receptes brūvēto alu “Vaivari” un pašu gatavoto itāļu desertu tiramisu.

Idillisko atmosfēru, sēžot ārā uz terases, laiku palaikam pārtrauc Vaivaru stacijā piestājušais vilciens, kas, dzelzs bremzēm čīkstot, piestāj pieturā un pēc mirkļa lēnīgi uzņem jaudu un dodas Kurzemes virzienā. Ziemā ir pieejami arī daži galdiņi iekštelpās, taču dažs labs gardās “Dzintaru”, “Dubultu”, “Slokas” vai kādas citas Jūrmalas stacijas vārdā nosauktās picas kārotājs ir gatavs satuntuļoties īsti ziemīgi, lai izbaudītu picērijas mājīgo atmosfēru turpat āra terasē. Bet vasarā picērijai blakus esošajā pļaviņā valda īsti itāliska kņada, jo apmeklētāji, kam pietrūkusi vieta pie galdiņa, omulīgi iekārtojas uz plediem zālājā.

 

Yerevan Pandok

Pašā Jūrmalas sirdī, iepretim Majoru stacijai, mājvietu radis restorāns “Yerevan Pandok”. Ēka tapusi salīdzinoši nesen, taču tā organiski iederas Jūrmalas tradicionālajā apbūvē. Īpašu šarmu tai piešķir Jūrmalas koka arhitektūrai tik raksturīgo kokgriezumu mežģīņu raksti mūsdienīgā izpildījumā. Šeit rosās kupla armēņu ģimene divās paaudzēs – tēvs Surens un dēls Sergejs Sargsjani, kuriem piepalīdz arī māsa Mariama. Te valda īsti armēniska aura. Apmeklētāji var izbaudīt gan armēņu tradicionālos gaļas ēdienus un atspirdzinošos dzērienus, gan interjeru ar tradicionālajiem armēņu rakstiem. Īpašs interjera akcents ir lielais sienas gleznojums – retrospektīvs Jomas ielas attēlojums gadsimtu gaitā.

Viss, ko restorānā var nobaudīt, te tiek gatavots pašu rokām – gan pamatēdieni, gan kūkas un deserti. Noteikti vērts nogaršot armēņu tradicionālo desertu baklavu – našķi, kas tiek gatavots no kārtainās mīklas ar sasmalcinātiem riekstiem un medus –, taču ne mazāk iecienīts šeit ir arī tradicionālais “Napoleons” un medus kūka, ar kuras recepti saimnieki lepojas īpaši.

Restorānam blakus esošajā konditorejā var nopirkt tā saukto “cake to go” – kūku glāzītē. Un kāpēc gan ne? Vienā rokā glāze silta dzēriena, otrā rokā kūka – un esi gatavs piknikam pludmalē!

 

Kafejnīca Kafija…

Retorisks jautājums: 22 gadi Jūrmalā – daudz vai maz? Tieši tik ilgi mazā kafejnīciņa “Kafija” pārliecinoši notur savas pozīcijas vienā no Jomas ielas namiņiem. Vietējie šo vietu iecienījuši nesteidzīgai pasēdēšanai pie tējas vai kafijas tases, bet Dzinatru koncertzāles apmeklētāji visai bieži šeit iegriežas pirms koncerta, lai iemalkotu glāzi dzirkstošā. Savukārt saullēkta koncerta apmeklētāji šeit ieskrien iedzert malku melnā enerģijas dzēriena jau četros no rīta! Šī ir savdabīga vieta, kur atspoguļojas Jūrmalas daudzās sejas, tāpat kā tās raibā publika.

Jautāta, kāpēc kafejnīcā ar nosaukumu “Kafija” ir tik plaša tēju izlase (vismaz 25 šķirnes!), saimniece Irēna Rudzinska ir lakoniska: jūrmalnieki mīl tieši tēju.

Pirmoreiz atverot kafejnīcas durvis, iestājas tāds kā apjukums, jo nav skaidrs, kur esi ienācis – mākslas galerijā, suvenīru veikaliņā vai kafejnīcā ar tādu kā sentimentālu retro noskaņu. Pat pelēcīgā ziemas dienā te nekad nebūs tukšs – pie galdiņiem čalo jūrmalnieki un pilsētas viesi, nesteidzīgi baudot silto dzērienu ar Irēnas kundzes gatavotajiem upeņu zefīriem. Ienākot kafejnīcā, pārņem sajūta, ka laiks šeit ir apstājies, un vienīgais, kas atgādina par to, ka ir dienas vidus un kāds kaut kur steidzas, ir plašais skatlogs uz Jomas ielu.

Ja vēlaties ko īpašu, palūdziet saimniecei kafiju Austrumu gaumē – tā gatavota uz kvarca smiltīm īpašā kafijas kanniņā.

 

Bitīte

Uz Jomas ielas ir kāda vieta, ko droši var dēvēt par bišu stropu. Un ne jau velti tai nosaukums “Bitīte” – jau ceturto gadu kopā ar citām čaklām “bitītēm” te saimnieko rosīgā un vienmēr smaidīgā blondīne Džeina Leitāne. Kā saka pati saimniece, dzīvojam vienreiz, tad kādēļ gan neļauties saldam grēciņam? Saimnieces mīlestība uz saldumiem ir tik liela, ka “Bitītes” sortimentā jau ir vairāk nekā 50 dažādu veidu kūku, to skaitā virpuļkruasāns, kas pērn bija pieprasītāko našķu topa virsotnē, turklāt saimniecei jau prātā atkal jauni izaicinājumi. Kā jau īstai pilsētas patriotei pieklājas, “Bitītē” stabilu vietu ieņēmusi Jūrmalas īpašā kūka – “Jūrmalas sirds” – aveņu musa kūciņa ar persiku pildījumu.

Taču “Bitītē” var nobaudīt ne tikai saldumus. Piedāvājumā ir arī brokastu ēdieni, un plānots, ka vasarā tiks piedāvāts pusdienu  piedāvājums līdzņemšanai, lai pastaigu liedagā varētu apvienot ar gardas maltītes baudīšanu, jo kur gan citur, ja ne svaigā gaisā rodas vislabākā apetīte!

“Bitīte” izstaro jaunību, enerģiju un tieksmi pēc arvien jauniem horizontiem. Šeit, gluži kā īstā, darbīgā bišu stropā, ir nemitīga rosība: pie galdiņiem sēž cilvēki, kas pārrunā darba jautājumus, kādā klusākā stūrīti dūdo saldais pārītis, bet otrajā stāvā draiski šiverē bērnu bariņš, jo tur speciāli viņiem ir iekārtots plašs rotaļu laukums.

 

De Gusto

Un atkal jau Jomas iela! Jā, jā, burtiski katrā namā uz šīs ielas ir iekārtojusies kāda kafejnīca vai restorāns. Starp daudzajām ēstuvēm savu vietu radusi arī “vintage” stila kafejnīca “De Gusto”, kas te mitinās jau vairāk nekā 10 gadus. Saimnieks Sergejs Lopatins stāsta, ka viss, kas šeit redzams, ir paša izlolots un gādāts – gan spīdīgais patvāris stūrī, gan dzegužpulkstenis, gan arī lielie spoguļi smagā zeltītā ietvarā. Interjers mazliet atgādina Luvru vai Rundāles pili.

Šeit uz vietas gatavotās saldās un sāļās kūkas jau gadiem iemīļojuši gan paši jūrmalnieki, gan arī pilsētas viesi. Starp visām Jūrmalas kafejnīcām “De Gusto” ir īpaša ar to, ka te var nobaudīt ne tikai kafiju ar dažādām piena alternatīvām, bet arī sen aizmirsto kulta dzērienu  – “Rīgas kafiju” ar “Melno balzamu” un liķieri “Moka”. Tiem, kas saldas kūkas neēd, noteikti vērts nobaudīt sāļās smalkmaizītes – piemēram, maizīte ar spinātiem vai ar biezpienu un ķiplokiem ir tiešām, ļoti, ļoti gardas! Ne velti tuvumā dzīvojošie un strādājošie “De Gusto” ir iesaukuši par gardo maizīšu vietu.

Interesanti, ka te var ieraudzīt visraibāko Jūrmalas publiku – gan hipsterus, gan dāmas ar maziem klēpja sunīšiem padusē, gan sirmmāmiņas ar mazbērniem, kas atnākuši apēst kādu pīrādziņu vai tik ļoti iecienīto medus kūku, kas esot saimnieka lepnums.

 

36. līnija

Jūrmalā ir divas vietas, kur gardēži var palutināt sevi ar šefpavāra Laura Aleksejeva radītajiem gastronomiskajiem brīnumiem. “36. līnija” jau gadiem tur savu buru, un gadu no gada to apliecina arī apmeklētāju sniegtās atsauksmes starptautiskajā ceļotāju pieredzes apmaiņas platformā “Tripadvisor”. Pie Ragakāpas, jūras krastā, brīvdienās darbojas “36. līnijas” āra kafejnīca, bet Dubultos pašā jūras krastā iekārtojies jaunais restorāns “36. līnija”. Nekā lieka – neuzkrītošā industriālā stilā iekārtotas iekštelpas ar lieliem panorāmas logiem un plaša āra terase ar skatu uz jūru. Te visa uzmanība veltīta izsmalcinātiem ēdieniem, kas tiek gatavoti ar īpašu rūpību un pasniegti gardēžu baudījumam, rotāti ar sezonālajiem zaļumiem. 

Daudzi rīdzinieki ir iecienījuši pavadīt brīvdienas, pastaigājoties gar jūras krastu no Ragakāpas līdz pat Lielupes ietekai jūrā. Teju divus kilometrus garo pastaigu pa liedagu var baudīt arī ar krūzi karsta dzēriena rokā un hamburgeru vai kartupeļiem frī līdzņemšanas versijā “Fine dining” restorāna kvalitātē.

 

Kompots

Jomas ielas galā, iepretim Turaidas ielas “Globusam”, pirms septiņiem gadiem stabili savu vietu jūrmalnieku un tās viesu sirdīs ieņēma kafejnīca-restorāns ar impozantu nosaukumu – “Kompots”. Saimniecei Larisai Gurarijai tas asociējas ar bērnību, ar siltām atmiņām par laiku, kad omīte vārīja ogu kompotu ar neaizmirstamu garšu buķeti. Arī interjers un pati virtuve, kas atgādinās par ciemošanos pie vecmāmiņas, ir īsts šedevrs – ar cakotiem galdautiem un mežģīņotiem aizkariem, saimnieces loloto trauku un savdabīgo, Odesai raksturīgo leļļu kolekciju, kurus kopt ļauts tikai saimniecei. Gan tradicionālais ogu pīrāgs, gan “Napoleons” un ābolu strūdele atgādina bērnības garšu. Ziemās šeit tiek gatavota tradicionālā kāpostu zupa uz dzīvās uguns, bet kāpostu un sēņu pīrāgi, smeķīgais ukraiņu borščs un pildītā līdaka aizvedīs garšu ceļojumā uz saulaino Odesu ar savu īpašo kolorītu. Īsts “kompots” pašā Jūrmalas sirdī! Un viss ar savu īpašo odziņu – gan kolorītā saimniece Larisa, gan cakotais interjers un, protams, virtuve!

Ja vilina nostalģiskas bērnības atmiņas vai ir vēlme izjust romantisku gaisotni – jums uz “Kompotu”!

Kafejnīcas